به گزارش تحریریه، وزارت صمت با میدان داری رضا فاطمی امین و منوچهر منطقی که با طرح های راهبردی خود قیمت پراید را به 210 میلیون تومان رسانیده اند، رقابتی ترین خودروساز ایران یعنی شرکت بهمن موتور را با کشانیدن اجباری این شرکت به درون باشگاه لاتاری های خودرویی ایران؛ تنبیه کرد، تا مشخص شود مشکل کار از کجاست و چرا صنعت استراتژیک خودروسازی ایران به سمت قهقرا حرکت می کند.
جدیدترین مدل های شرکت بهمن موتور در یک سال اخیر با قیمت های بسیار رقابتی ارائه شده و علیرغم انتخاب های خوب از بازار چین(بهترین انتخاب های موجود در بازار ایران) و خدمات قابل اعتماد پس از فروش، با طرح های وزارت صمت در دوران سیدرضا فاطمی امین و منوچهر منطقی که در 8 ماه گذشته به اندازه 8 سال دوران حسن روحانی ضربه بر پیکر صنعت خودروسازی کشور وارد کرده و حیرت آورترین قیمت ها را رقم زده اند، سر از قرعه کشی درآوردند. ظاهرا زوج خودرویی دولت سیزدهم سوگند یاد کرده است تا بازار خودرو ایران را به انگشت نما در کل دنیا تبدیل کرده و یک لاتری بین المللی راه اندازی کند.
در آخرین طرح فروش شرکت بهمن موتور قیمت ها به دلیل افزایش قیمت دلار با رشد اندک روبرو شده، اما همچنان رقابتی ترین در بازار داخلی است و با سود اندکی قیمتگذاری شده است که ابعاد این سیاست دقیق در شهریورماه سال جاری و پس از کاهش قیمت ها به دلیل آزاد شدن واردات مشخص خواهد شد. مدل های دیگنیتی و فیدلیتی هر دو در بازه قیمتی تا 20 تا 22 هزار دلاری جای دارند که با 7500 هزار دلار مجموع هزینه های واردات حدود 30 هزار دلار هزینه تمام شده دارند، که تقریبا قیمتی معادل 650 تا 720 میلیون تومان خواهند داشت که بهمن موتور با سود 200 تا 300 میلیون تومانی آنها ارزشگذاری کرده است. طبیعتا درصد داخلی سازی نیز در کاهش هزینه ها موثر است که این شرکت چنین توانی را در اختیار دارد.
جدول قیمتی عرضه اردیبهشت ماه 1401 بهمن موتور
مقایسه این قیمت ها با قیمت های 1 میلیارد و 500 تا 1 میلیارد و 700 میلیون تومانی دو خودروساز دیگر یعنی کرمان موتور و مدیران خودرو نشان می دهد که بهمن موتور به دلیل توان قطعه سازی بالا توانسته است هزینه ها را کاسته و سیاست آینده نگرانه ای را در پیش گیرد که پس از وارد شدن مدل های 2022 به کشور تا شهریورماه سال جاری؛ خود را نشان خواهد داد. زیرا پس از کاهش 30 تا 50 درصدی قیمت مدل های وارداتی، این شرکت همچنان بازار خود را بدون رقیب حفظ کرده و ناگزیر از ارزان سازی(آسیب به برند شرکت) و یا ایجاد طرح های فروش اقساطی نمی شود. اما دو شرکت دیگر مشکلات زیادی را برای فروش خواهند داشت و ناگزیر از کاهش قیمت یا ارائه طرح های فروش اقساطی هستند. سایر خودروسازان داخلی که به مونتاژ اقدام می کنند به دلیل عدم انسجام سیاستی و فروش قابل توجه، فعلا اثری بر بازار خودرو کشور ندارند و نیازی به بررسی آنها نمی باشد.
در شرایطی که طرح های فروش بهمن موتور به خوبی در جریان بود و برنامه ها برای عرضه حدود 10 هزار دستگاه فیدلیتی و داخلی سازی 70 درصدی به خوبی پیش می رفت، به یک باره زوج خودرویی ایران یعنی فاطمی امین و منوچهر منطقی وارد میدان شده و این شرکت را وادار به اعمال روش قرعه کشی برای فروش کردند تا سومین خودروساز کشور نیز به دو خودروساز دولتی ملحق شود. درحالیکه به صورت کارشناسی؛ مبتنی بر سیاست توسعه صنعتی؛ باید زمینه ها را برای افزایش تیراژ محصولات این شرکت و سایر شرکت ها فراهم می کردند، اما قرعه کشی را به عنوان شاهکار مدیریت دولتی؛ به شرکت های خصوصی نیز تعمیم دادند.
این اقدام وزارت صمت که اسم زیبای سامانه فروش یکپارچه را بر آن نهاده اند و یکی از حلقه های زنجیره "سامانه بازی" در دولت جدید است، تمام صنعت خودروسازی ایران را به سرنوشت ایران خودرو و سایپا دچار کرده و یک باشگاه بزرگ لاتاری راه اندازی می کند که در این باشگاه بخت و اقبال و روابط پنهان و فاسد، بر فعالیت اقتصادی سالم غلبه کرده و هیچ شرکتی نمی تواند به بنگاهی مستقل برای اصلاح صنعت تبدیل شود، و صنعت خودروسازی ایران همچنان کوتوله باقی می ماند.
از نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید سوال کرد که فاطمی امین و استاد خودرویی وی منوچهر منطقی؛ چه شاهکار دیگری باید انجام دهند تا استیضاح شوند؟
از آیت الله رئیسی باید سوال کرد که از نوع مدیریت فاطمی امین در وزارت صمت آگاه است و یا خیر؟ و آیا می داند که این وزیر کارنابلد، صنعت کشور را در مسیر قهقرا قرار داده و آنرا به پاشنه آشیل دولت سیزدهم تبدیل کرده است؟
پایان/
نظر شما